Белоктун организм үчүн пайдасы

Белоктун организм үчүн пайдасы
26-Июль 2019, Жума, 12:39

Адам организмине пайдалуу бир канча элементтер бар. Ал эми организмге эң керектүү нерсе белок экендигин айтпасак деле түшүнүктүү. Белок-бул аминакычкылдардын эң негизги топтому.

Амина кычкылдар болсо, ички органдар, сөөк жана булучуң эттерибиз үчүн мааниси чоң.

Тамак-ашта эң маңыздуу деген үч даам бар. Алар: белок, май жана углеводдор болуп бөлүнөт. Белоктун 1 граммы 4,1 калорияга, углеводдуку дагы ушундай. Ал эми майдын 1 граммында 9,2 калорияга ээ.

Майлуу тамак-аштардын өзгөчөлүктөрү

Май-ашыкча энергияны сактоо үчүн керек. Ал организмдин бардык бөлүгүнө таркап, зат алмашууну жакшыртат.

Ден соолукту кантип сактоо керек?

Макроэлементтерди организмде бирдей өлчөмдө кармап туруш үчүн: “Бир күндүк тамак-ашта белоктун курамы үч пайыздан ашпаган жакшы. Белок май сыяктуу эмес. Ал денеден бат эле чыгып кетет”.

Белок кандай тамак-ашта бар?

Белок-күрүч, горох, соя, балык, уйдун эти жана тооктун этинде көп.

Белокту аз колдонуу эмнени жаратат?

Белокту аз колдонуу ички органдардын кызматынын бузулуусуна алып келет.

Эскертүү: Сайтыбыздагы маалыматтарды колдоноордо, биздин сайтка ссылка көрсөтүүнү унутпаңыздар!